Es trobem a un període on la pèrdua de Biodiversitat es troba agreujant-se per moments i no pocs científics la denominen la “sexta gran extinció”. Per fer visible aquest problema i buscar solucions a nivell local (aportar el nostre granet de sorra), al Parc portem dissenyant i aplicant mesures de foment de la biodiversitat al llarg dels darrers anys. Així podem citar la col·locació de caixes nius, l’eliminació d’aplicacions d’herbicides i insecticides, la instal·lació d’hotels d’insectes i rocalles, la plantació d’un gran nombre d’arbusts i arbres autòctons o la construcció de codolles d’aigua temporal i permanent per a la fauna.
L'objectiu principal és seguir implementant aquestes mesures per poder crear i transmetre coneixement científic aplicat a la conservació i l’educació, i per això hem decidit agrupar totes aquestes actuacions i crear el projecte BiodiversiParc.
La realització de projectes que conjuguen aquestes tres àrees ens aportarà:
-
Una visió exacta de la Biodiversitat que tenim al Parc.
-
La creació de xicotets projectes de conservació que en ajudaran a reduir les causes de la pèrdua de biodiversitat.
-
Coneixement científic sobre el funcionament dels ecosistemes.
-
Ferramentes per poder realitzar noves activitats didàctiques i poder conscienciar a la societat.
Dinamitzar a la població per participar directament en projectes de ciència ciutadana.
-
Col·locació de caixes nius per a ocells insectívors i rates penades. Seguiment i èxit d’ocupació.
-
El Parc com a estació d’anellament científic: Al llarg de l’any es realitzarà una jornada d’anellament científic per estació, i així recopilar informació dels ocells que tenim, l’estat de salut que presenten i quines són les seves rutes migratòries. Aquesta activitat serà realitzada per Abel Ibañez Martí, expert amb finalitats científiques del grup d'anellament Pit Roig.
Anellant un exemplar de reiet al Voluntariat Jove |
-
Actualment, amb la col·laboració del biòleg Fernando García Alonso, s’està realitzant un cens o inventari anual de totes les espècies d’invertebrats que van trobant-se al Parc, tant al dia com a la nit, per poder tenir una diagnosi inicial de la diversitat i riquesa d’aquest grup, que actualment sembla que està en una franca regressió i té una importància clau per a la salut dels ecosistemes.
Els odonats, uns bons bioindicadors |
-
Participació i registre (aplicació Epicollect) de totes les cites d’amfibis i rèptils trobats al Parc i altres punts de la comarca per participar al projecte de l’Atles Herpetològic de Comunitat Valenciana. Amb aquest projecte de ciència ciutadana participem en l’elaboració d’aquest Atles que ens indicarà la distribució i com es troben les poblacions herpetològiques del nostre territori.
Durant anys s’ha fet un estudi exhaustiu amb la tècnica denominada popularment com a fototrampeig que ha permés recopilar un gran volum d’imatges i vídeos. Aquest treball proporciona informació molt valuosa que facilita dades referents a l’abundància d’espècies de mamífers i algunes aus, patrons de comportament, ús de l’espai, períodes de reproducció, identificació d’exemplars, distingir sexes, etc. A la fi, es tracta d’una tècnica no invasiva que permet conèixer millor la fauna present a un ambient amb un grau d’influència antròpica elevat. Aquest estudi es troba dirigit per Antonio Belda Antolí del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la Universitat d’Alacant.
La geneta, un dels nostres visitants nocturns |
Una vegada comencem a tindre resultats els compartirem amb vosaltres mitjançant aquest Blog.
Una salutació i endavant!!!
No hay comentarios:
Publicar un comentario